S jógou na cestách

Vzpomínám si na jednu ze svých dovolených, je to asi 14 let zpátky. Už v té době mě jóga přitahovala, ale dokázala jsem si jí zacvičit jen u někoho na hodině nebo podle videa a to ještě nebyl takový výběr jako dnes. Jóga se mi líbila a přála jsem si, umět si jí zacvičit, jen tak, podle sebe, kdykoli se mi bude chtít. A to i na této dovolené, během těch tří neděl, kdy jsme objížděli dokola celý Pyrenejský poloostrov. Pamatuji si, že jsem si vytvořila takový sešit, tahák, kde jsem měla popsaných pár pozic, abych si je mohla vůbec zacvičit, abych věděla, jak se do nich “dostat”.

Kempovací dovolený jsem milovala a miluju, ale přece jen se u nich dost nasedíte, když vás čeká třeba 10 000 km a jedete starým transportérem, nejvyšší rychlostí 90 km v hodině.

 

A i proto jsem si chtěla na cestách občas zacvičit jógu. Mám v paměti, jak si v Baskicku na jedné pláži jménem Laga rozbaluji podložku a vytahuji tenhle tahák, jako že si po příjezdu do Španělska konečně zacvičím. A co se nestalo, ani podle toho popisu ásan, jsem vůbec netušila, jak se mám do těch pozic postavit, jak si mám zacvičit. A štvalo mě to. Těšila jsem se, jak se před tím, než půjdu vždycky zkusit surfování, krásně protáhnu a připravím na tenhle, pro mě mega těžký sport. A nejen proto, chtěla jsem každý den pro sebe něco udělat, cítit se dobře, být v kondici.

Ale nezbylo nic jiného než si dát pár klasických cviků typu “sokol” :-)).

Dneska je to pár let a už si zacvičím kdekoli a kdykoli sestavu, která mě právě napadne, praktikuji co mě napadne a co je mi zrovna v tu chvíli příjemné. A není to jen tím, že jsem několik let zpátky nastoupila na cestu učitelky jógy, spíš pravidelnou praxí, řekla bych:-). A díky této vzpomínce mě napadlo, napsat vám tento článek, kde bych vám ráda přiblížila 3 pozice, které jsou opravdu jednoduché, lehce si je zapamatujete, i bez táháku, nepotřebujete k nim ani podložku a při tom všem jsou opravdu účinné. Na protažení a vplutí do nového dne nebo pro večerní zklidnění úplně postačí. Já jsem si tyto pozice začala cvičit i několik týdnů po šestinedělí, kdy jsem se potřebovala, od nošení a péče o miminko, protáhnou a dobít energií.

Tady jsou :-). A nezapomeňte u nich dýchat, dech totiž provází pohyb.

Pozice kočky:

Přejděte na všechny čtyři, roztáhněte prsty a i s dlaněmi je rozprostřete do podložky. Kolena jsou pod kyčlemi, zápěstí pod rameny, hlava je v prodloužení páteře. V této pozici kočky můžete praktikovat úžasný tygří dech. S nádechem se začněte mírně prohýbat a přibližovat břicho k zemi, pohledem jdeme až úplně nakonec. S výdechem kulatíme záda, jdeme pomalu obratel po obratli, až se podíváme na břicho. Tygří dech provádíme pomalu a v rytmu svého dechu. Takto můžete zopakovat cvik několikrát, jak vám to bude příjemné.

Další je moje oblíbená dvojka – z pozice prkna do psa hlavou dolů:

S nádechem přejděte do pozice prkna, tzn. opíráme se o dlaně a prsty na nohou, paže jsou na šířku ramen, chodidla na šířku kyčlí. Hlava, záda a zadek jsou v jedné rovině, nepropadáme pánví dolů, stahujeme ramena od uší. Z této pozice prkna přejděte s výdechem, pomalým táhlým pohybem do psa hlavou dolů. Vytahujte sedací kosti vzhůru (pomůže představa, že vám z kostrče vede provázek, za který vás někdo táhne vzhůru), současně můžeme/nemusíme krčit kolena a temenem míříme mezi dlaně. Důležitá jsou „rovná“ záda. Nyní jsme v “psovi” a vůbec se nemusíme dotýkat celými chodidly země. S dalším nádechem opět pomalým táhlým pohybem přejděte zpátky do pozice prkna. A takto můžete střídat pozice prkno – pes – prkno – pes, na několik nádechů a výdechů a krásně se u toho protáhnete.

Třetí je pozice vleže na zádech, pozice šťastného dítěte, tu jsem si taky zamilovala. Malé děti ji provádějí sami od sebe, je totiž moc příjemná, moje dcera se vždycky připojí :-):

Lehněte si na záda a představte si, že je chcete celá rozprostřít do podložky, od kostrče až po týl (zadní část hlavy), bradu zasuňte do hrudní jamky a jen volně dýchejte. Pokrčte nohy a chytněte se rukama za vnitřní stranu chodidel (nebo chytněte palec u nohy – ukazováčkem a prostředníčkem). S nádechem se přetočte táhlým pomalým pohybem na pravou stranu a s výdechem pomalu na levou. Opět v rytmu vašeho dechu můžete několikrát zopakovat. Takto se přetáčíme vždy zprava doleva.

Tyto tři pozice jsou mé oblíbené, dobře zapamatovatelné, jednoduché a přitom účinné. Můžete je vyzkoušet na cestách a budu moc ráda, když mi dáte vědět do komentáře. Jestli se vám článek líbil, sdílejte ho na sociálních sítích, ať je inspirací i dalším lidem :-). A více s jógou, tady : -).

Můžete mě navštívit i na mém Instagramu (sjogounavlne) a Facebooku (S jógou na vlně).

Přeji vám krásné, divoké, nespoutané léto, plné obohacujících setkání a dobrodružství :-).

Gabča

Ukazuji ženám, jak pracovat se svým dechem, tělem, myslí a nacházet tak sebe, svůj vnitřní klid. Učím, jak získat pevné a pružné tělo a skrze jeho objevování se cítit krásně i na duši. Jsem instruktorka jógy a máma. Jógová praxe už mě provází šestým rokem, a za to jsem moc vděčná. Miluji tu dobrodružnou cestu objevování toho, kým jsme skrze jógu, a tak je mou vášní šířit ji dál do světa. Autorka online minikurzu Tvůj jógový elixír - 7 technik pro ženy ve spěchu, které chtějí zpevnit své tělo a cítit se krásně i na duši>>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.

  • Toužíte po obnovení energie, protažení těla a ztišení mysli? Pusťte si video zdarma:
  • Nejnovější články
  • Kategorie
  • Potkáme se na Facebooku: